2020

Opa Joop

Ruim 1000 Almeerders hebben aangegeven dat zij de 100-jarige opa Joop via een tegel in de geschiedenis van Almere willen opnemen. Hij liet de andere genomineerden, tw. de berging van de Short Stirling BK716 en AllyBlijftBinnen, ruim achter zich. Zondag 12 september was het zover: de 47e tegel in de Walk of Fame Almere werd feestelijk onthuld en opa Joop is hierop duidelijk herkenbaar. De tegel ligt op de hoek van de Schutterstraat en de Citadel.

Al ruim 30 jaar haalt opa Joop een paar keer per week oud papier en karton op bij ondernemers en inwoners van het Centrum. Hij doet dit al vele jaren met zijn Canta, eerst een rode, sinds vorig jaar een grijze. Versierd met borden ‘100 jaar’ en vele vlaggetjes is het een opvallend karretje. Op het reinigingsperron staat zijn eigen papiercontainer waarin opa Joop zijn opbrengst overhevelt. En deze komt weer ten goede aan de organisatie van de jaarlijkse Wandelvierdaagse.

Dat er respect is voor deze werkzaamheden op zijn leeftijd bleek wel uit de lovende woorden van zowel de burgemeester als de directievoorzitter van de Rabobank bij de onthulling. Opa Joop werd overmand door emoties. Hij kon even geen woord meer uitbrengen.

De Walk of Fame is een tegelroute door het centrum van Almere, aangeboden door de Rabobank Almere ter gelegenheid van haar 35-jarig bestaan. Elke tegel belicht een betekenisvolle gebeurtenis, ontwikkeling of een belangrijk persoon van dat jaar. Via de QR-code op de tegel is meer achtergrondinformatie te lezen over de geschiedenis van Almere en de betreffende tegel. Op de website walkoffamealmere.nl staat de informatie over alle tot dusver gelegde tegels. De eerste is van 1984. De Rabobank schenkt nog tot 2043 elk jaar een tegel aan de gemeente Almere.